Acupunctuur en blessures

Zolang er geen blessures aanwezig zijn is sporten gezond voor lichaam en geest. De energie wordt in beweging gezet en stroomt vrij door je lichaam. De Chinese filosofie benadrukt het belang van een vrije energiestroom door het lichaam. Zolang Qi gelijkmatig stroomt zijn er geen klachten. Geen wonder dat je na het sporten een aangenaam gevoel ervaart.
Toch kan het soms fout gaan: sporten kost ook energie.
Wanneer je energieniveau laag is en je gaat sporten, heb je kans dat je reservebronnen gaat aanboren. Chinees gezien is dit de nierenergie waar aanspraak op wordt gedaan. Je gaat je in plaats van fitter, vermoeider voelen. Sportblessures liggen in deze situatie op de loer.
Wanneer je al pijnklachten hebt als je gaat sporten(=stagnatie), kan het juist helpen om in beweging te komen, je voelt dat de pijn verdwijnt, de stagnatie lost op.
Maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren: de pijn wordt erger. In dit geval zit de klacht op een dieper niveau en zal extra behandeling nodig zijn.

Kan acupunctuur helpen bij (sport)blessures?

Bij acute sportblessures zal ik vooral lokaal werken op het verminderen van de eventuele zwelling. Daarnaast is het van belang de doorstroming van Qi en bloed te optimaliseren. Vaak zie ik hierdoor een spectaculaire snel herstel.

Verder kijk ik naar de algehele energiebalans van het lichaam en zal proberen deze middels acupunctuur in balans te brengen.
Met mijn achtergrond als houdings- en bewegingstherapeut kijk ik naar houdingsafwijkingen en geef zo nodig advies. Massage en/of dry needling kunnen aanvulling op de behandeling geven.

Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de ernst en duur van de klacht.