Acupunctuur en fibromyalgie

Fibromyalgie betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel weke-delen-reuma genoemd. Het komt vooral bij vrouwen voor.
Het is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten.

Omdat er nog steeds geen wetenschappelijke oorzaak is gevonden voor fibromyalgie en je vaak een gezond uiterlijk vertoont met normale uitslagen bij bloedonderzoek, kan er veel onbegrip zijn vanuit je omgeving. Ontkenning van dit ziektebeeld door huisarts, specialist, bedrijfsarts, werkgever en niet in de laatste plaats de eigen omgeving kan veel stress en verdriet veroorzaken.

Kan acupunctuur helpen bij fibromyalgie?

Mijn ervaring is dat acupunctuur een positieve bijdrage kan leveren. Door het lichaam via acupunctuur te stimuleren en in balans te brengen, kunnen slaapproblemen, vermoeidheid en depressieve stemmingen verminderen. Daarnaast heeft acupunctuur een bewezen pijnstillend effect, waardoor pijnklachten sterk kunnen verminderen en in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnen. Ook massage kan  de klachten positief beïnvloeden.
De resultaten bij mensen met fibromyalgie zijn wisselend. Bij sommigen neemt de vermoeidheid af, bij anderen wordt de pijn minder. Gezien de ernst van het probleem kan ik bij fibromyalgie vaak pas bij meerdere behandelingen beoordelen wat het effect is op je lichaam. De tijd tussen de behandelingen varieert van 1 tot 2 weken. Het is belangrijk dat je je realiseert dat acupunctuur de fibromyalgie niet kan genezen, maar in veel gevallen wel je klachten kan verlichten.