Acupunctuur en vermoeidheid

Vermoeidheid is misschien wel de meest gehoorde klacht in mijn praktijk. We hebben er allemaal wel eens last van in onze drukke maatschappij. Een vermoeid gevoel aan het eind van de dag, dat na een nacht slapen verdwenen is, leidt niet tot problemen. Maar het komt maar al te vaak voor dat je na een nacht slapen toch vermoeid wakker wordt. Wanneer dit lang aanhoudt kan de vermoeidheid je dagelijks leven behoorlijk gaan beïnvloeden. Je presteert minder, je kunt je niet goed concentreren, bent prikkelbaar en chagrijnig.

De oorzaak van vermoeidheid kan velerlei zijn. Er kan een ziektegeschiedenis aan ten grondslag liggen, het kunnen emotionele problemen zijn die je uitputten, er kunnen slaapstoornissen aanwezig zijn waardoor je lichaam uitgeput raakt. Het kan ook zijn dat je te veel van je lichaam vraagt: bijvoorbeeld te veel sporten of te lang doorwerken. Ook slechte leefgewoonten kunnen invloed hebben.

Kan acupunctuur helpen bij vermoeidheid?

In de Chinese geneeskunde wordt vermoeidheid beschreven als “leegte”. Een “leegte” is een tekort aan één of meerdere substanties (substanties zijn bijvoorbeeld Qi, bloed, yin of yang). Het is van belang te bekijken waar bij jou de tekorten liggen en wat de oorzaak van die tekorten kunnen zijn. Met de acupunctuurbehandeling zorg ik ervoor dat tekorten weer aangevuld worden en je lichaam in balans komt. Ook bespreken we of aanpassing van je leefstijl nodig is. Het kan zijn dat ik de behandeling aanvul met kruidengeneeskunde.

Vaak treedt er al na 4 tot 6 behandelingen verbetering op. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijke van de ernst en de duur van je klachten.