Chinese kruiden inzetten tijdens de behandeling is ook een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Het is in China zelfs een van de belangrijkste behandelmethoden. Evenals bij acupunctuur is het doel van de kruidentherapie om de energiestroom in het lichaam weer in balans te brengen. Zo bestaan er kruiden die je energie (=QI) versterken, kruiden die stagnaties oplossen, kruiden die yin of yang versterken etc.

Ik werk altijd met een combinatie van kruiden die dusdanig op elkaar zijn afgestemd dat zij elkaar in hun werking ondersteunen en kunnen versterken. Uiteraard zijn ze geheel op je klacht afgestemd. Ik gebruik ze meestal als aanvulling op de acupunctuurbehandeling.

Soms besluit ik om in eerste instantie de behandeling te beperken tot alleen kruidentherapie bijvoorbeeld omdat het lichaam te verzwakt is. In zo’n geval probeer ik het energieniveau van het lichaam middels kruiden eerst te verhogen, waardoor het in een latere fase toepassen van acupunctuur meer kans van slagen heeft.