Acupunctuur en rugpijn

Bijna iedereen heeft weleens te maken met rugpijn. De een heeft er eenmalig last van. Bij de ander is het een terugkerend probleem. In dat geval kunnen de rugklachten chronisch worden. Rugklachten hebben een grote invloed op je dagelijkse functioneren. De rug is immers een belangrijk onderdeel van het bewegingsapparaat. Als elke beweging pijn doet, kan het dagelijks leven vermoeiend en zwaar worden.

Lage rugpijn

Er zijn veel vormen van rugpijn. De meest bekende zijn hernia en ischias. Zij hebben een duidelijke, lichamelijke oorzaak. Maar vaker hebben mensen last van zogenoemde aspecifieke rugklachten. Hierbij is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. De pijn zit bijna altijd in de onderrug. Sommige mensen ervaren een lichte, zeurende pijn, bij anderen is de pijn ondraaglijk. De pijn gaat vaak gepaard met spierkramp, stijfheid en uitstraling naar ander plaatsen. Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde houding of door het maken van verkeerde bewegingen, bijvoorbeeld zwaar en/of verkeerd tillen. Maar ook gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht, een hoge werkdruk of spanningen kunnen tot rugklachten leiden. Soms ontstaat acute rugpijn door plotseling een verkeerde beweging te maken. Dat wordt wel spit genoemd. Verder kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen bij het ontstaan van de klachten.

Kan acupunctuur helpen bij rugpijn?

Als acupuncturist en met mijn achtergrond als bewegingstherapeut zal ik uitvoerig ingaan op de aard en de plek van de pijn. Ik kijk naar de lichaamshouding en onderzoek of de rugpijn voorkomt uit energieblokkades elders in je lichaam. Lage rugklachten kunnen vaak in verband worden gebracht met de nier-energie bijvoorbeeld. De pijn behandel ik met massage en/of dry needling en ooracupunctuur. Indien nodig geef ik houdingsadviezen en oefeningen. De energiehuishouding breng ik weer in balans met acupunctuur. Wanneer de energie vrij door het lichaam stroomt is er minder kans op herhaling van de klachten. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.