Moet mijn huisarts verwijzen?
Een verwijzing van de huisarts is in de meeste gevallen niet nodig. Wel vind ik het raadzaam om altijd even bij de huisarts te melden dat je bij een acupuncturist onder behandeling bent.
Doet acupunctuur pijn en wat ga ik voelen?
Of acupunctuur pijn doet is van persoon tot persoon verschillend. Bij het inbrengen van de naald voel je bijna altijd een heel licht speldenprikje. Deze pijn sensatie is minimaal omdat ik met een zeer snelle beweging en speciale techniek het flinterdunne naaldje door de opperhuid heen prik. Daarna moet er wel een sensatie gevoeld worden voor het optimale effect, het zogenaamde Qi-gevoel.
Dit gevoel wordt meestal omschreven als dof, tintelend, of een gevoel van warmte of zwaarte.
Kan acupunctuur gecombineerd worden met andere therapieën?
Acupunctuur kan over het algemeen goed gecombineerd worden met andere vormen van therapie.
Kan acupunctuur ook preventief werken?
De meest bekende werking van acupunctuur is die op het gebied van hooikoorts. Ik vraag clienten ruim voor de hooikoortsperiode aanbreekt een afspraak met mij te maken, zodat ik het immuunsysteem preventief kan versterken. Ook voorschrijven van versterkende kruiden kan hiertoe behoren.
Verder is het natuurlijk zo dat als het lichaam in balans is klachten geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Zo komt het regelmatig voor dat patiënten eens in de zoveel tijd bij mij terugkomen voor een zogenaamde energie-check.
Hoe snel na de behandeling voel ik effect?
Hoe snel je effect voelt is afhankelijk van de klacht waarmee je komt en hoe lang die al bestaat. Je moet het zo zien: als een klacht acuut is, zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog dan is de pijn het gevolg van stagnerende energie. Dit soort klachten zijn eenvoudiger met acupunctuur en/of massage op te lossen dan de al langer bestaande chronische klachten. Naast stagnerende energiestromen heb je hier meestal ook te maken met verzwakking van energie. Deze verzwakte energie heeft over het algemeen meer behandeltijd nodig.
Na 4 a 5 behandelingen vindt in ieder geval een evaluatie plaats om te zien of het effect voldoet aan de verwachtingen.
Moet je geloven in acupunctuur?
Nee, dat is geen vereiste om de positieve effecten van acupunctuur te laten plaatsvinden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dit. De goede resultaten bij kinderen en dieren laten ook zien dat dit niet noodzakelijk is. Als je geïnteresseerd bent in wetenschappelijk onderzoek dan kun je hier meer informatie vinden.