Acupunctuur en hoofdpijn

Hoofdpijn en/of migraine behandel ik regelmatig  met goed resultaat in mijn praktijk. De oorzaken van hoofdpijn zijn zeer divers daarom zal geen enkele patiënt zal een zelfde behandeling krijgen.

Er bestaan diverse vormen van hoofdpijn. De pijn kan altijd op dezelfde plek zitten (in het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand), maar de pijn kan zich ook op verschillende plaatsen uiten. Ook het soort pijn is per persoon verschillend. Het kan zijn dat je een licht zeurende pijn ervaart, andere mensen hebben het gevoel dat hun hoofd bijna uit elkaar barst. Hoofdpijn kan acuut ontstaan of langzaam opkomen en alsmaar erger worden of juist blijven sluimeren.

Twee bekende en veel voorkomende oorzaken zijn stress en/of overbelasting. Hierdoor raakt de leverenergie ontregelt en gaat stijgen. In dat geval uit de pijn zich vaak bij de slapen,  achter de ogen of pijn boven op het hoofd. Langdurige overbelasting put de Nierenergie (onze basisenergie) uit, deze kan de leverenergie niet meer voeden, waardoor de energie niet meer vrij kan stromen.

Migraine of hoofdpijn kan ook gerelateerd zijn aan de menstruatie cyclus. De hoofdpijn ontstaat net voor of tijdens de menstruatie en is heftig en/of stekend. Ook gebeurd het dat de hoofdpijn zich voordoet na de menstruatie. Deze voelt dan vaker aan als een doffe of zeurende pijn.

Helpt acupunctuur je van jouw hoofdpijn af?

Ik neem uitgebreid de tijd om goed te luisteren naar je klachten om de juiste diagnose te kunnen stellen. De behandeling zal, afhankelijk van de diagnose uit een combinatie van behandeltechnieken bestaan.
Acupunctuur met als doel de energie stroom in balans te brengen.
Massage, eventueel in combinatie met  Dry needling kan helpen om eventuele plaatselijke verkramping van de spieren op te lossen.
Bij een ernstig te kort aan energie, zal ik naast acupunctuur kiezen voor energieopbouw via een kruidenformules.

Vaak treedt er al  na 4 tot 6 behandelingen verlichting op. Afhankelijk van de chroniciteit van de klachten zal de behandeling korter of langer plaats vinden.

Interessant is een artikel in het gerenommeerde medische tijdschrift “the British Medical Journal”. Het onderzoek concludeerde dat acupunctuur effectief is en zeer veilig, zonder de bijwerkingen die reguliere geneesmiddelen veroorzaken.