Acupunctuur en slapeloosheid

Slapeloosheid is een groot probleem en heeft een enorme impact op je functioneren. Je hebt je nachtrust  hard nodig om de volgende dag weer genoeg energie te hebben. Daarom is het belangrijk dat je voldoende slaapt, zodat ‘de accu’ weer opgeladen kan worden. Krijg je onvoldoende slaap, dan heeft dat direct invloed op je gevoel van welzijn. Het leidt tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, verminderde weerstand, somberte en een gebrekkige concentratie.
Een derde van de mensen heeft in Nederland te maken met slaapproblemen.
Slaapproblemen ontstaan vaak door spanningen, piekeren, pijn of oververmoeidheid.  Ook de menopauze kan bij vrouwen aanleiding geven tot slaapproblemen.

Kan acupunctuur helpen bij slaapproblemen?

In de acupunctuur worden slaapproblemen gezien als een verstoring van het natuurlijke ritme en daarmee de natuurlijke energiebalans. Deze balans wordt gevormd door Rust en Actie (Yin en Yang genoemd binnen de Chinese Geneeswijzen).
Idealiter wordt je actief na het opstaan. Naarmate de dag vordert, word je rustiger. Zo bereid je je voor op je nachtrust.
In ons drukke bestaan raakt dit ritme makkelijk verstoord. Met een acupunctuurbehandeling wordt de energiebalans hersteld. Het tekort aan Yin wordt aangevuld of het teveel aan Yang afgevoerd. Zo komt het natuurlijke ritme weer in balans.
Belangrijk vind ik het om samen te achterhalen hoe je je levensstijl zou kunnen veranderen waardoor er meer balans komt in Rust en Actie (Yin en Yang).

Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van de klacht.