Je zou kunnen zeggen dat dry needling een vorm van acupunctuur is, die zich beperkt tot spieren.  Dry needling gebruik ik als ondersteuning voor behandeling van acute en chronische spierpijnen en spiergerelateerde klachten, waarbij lokale verkrampingen in spieren en/of uitstralende sensaties optreden. Met een dun naaldje prik ik in een verdikking van een spier (spierknoop).  Een plaatselijke samentrekking (twitch) van de spier is het gevolg.  Als reactie op deze twitch ontspant de spier zich. Met het zelfde naaldje zal ik mogelijk meerdere knopen binnen de spier aangeprikken. Dry needling kan gevoelig zijn, de pijn verdwijnt bij het verwijderen van de naald.

Als reactie op dry needling kan er  spierpijn ontstaan die tot 2 dagen na de behandeling kan voortduren. Om de spierpijn te verminderen en om de spieren soepel te houden zal ik ook aanwijzingen geven om thuis de behandeling voort te zetten. Dit kunnen rekoefeningen zijn of aanwijzingen om zelf druk uit te oefenen op pijnpunten in de spier.

Dry needling kan worden toegepast bij stijve spieren en gewrichten, RSI-klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols.  Dry needling werkt ook vaak goed bij klachten van de  lage rug, heup-en beenspieren of bij hielspoor.