Acupunctuur en nek- en schouderklachten

Nekklachten komen vaak in combinatie met schouderklachten en armklachten voor. Regelmatig behandel ik mensen met deze klachten met goed resultaat. Vele oorzaken liggen ongetwijfeld in ons hectische levensstijl en het langdurig achter de computer zitten. Ook kunnen lichaamsbouw, erfelijke factoren, orgaanproblemen of afwijkingen in de wervelkolom een rol spelen. De gevolgen hiervan variëren van pijnklachten in nek met uitstraling naar de armen, een slijmbeursontsteking, peesontsteking of frozenshoulder. Slijtage van de tussenwervelschijven, waardoor er zenuwen geïrriteerd of beknelt raken komen ook vaak voor.

Nek pijn kan ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ongeval, zoals bij whiplash

Helpt acupunctuur bij nek- en schouderklachten?

Mijn ervaring is dat veel mensen baat hebben bij mijn acupunctuurbehandelingen voor bovengenoemde klachten. Acupunctuur is er op gericht de energie blokkades op te heffen en de energiebalans weer op orde te brengen. Dry needling, massage, ooracupunctuur en oefeningen kunnen op het gebied van de pijnbestrijding en spierontspanning ondersteuning bieden.
Maar daar blijft het niet bij. Het voorkomen van herhaling van de klachten is erg belangrijk. Dat betekent dat ik kijk of er andere verstoringen in het lichaam zijn (bijvoorbeeld een zwakte in een orgaansysteem of stagnerende energie elders in het lichaam). Het kan zijn dat deze verstoringen de klachten in stand houden. Zwakke energiebanen zal ik middels acupunctuur versterken en stagnerende energie losmaken.
Als de Qi (=levensenergie) weer vrij door het lichaam stroomt zullen er geen pijnklachten ontstaan. Zo ben ik in staat om niet alleen acute problemen te verhelpen maar ook op de langere termijn effect te behalen.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van acupunctuur op deze klachten en onderzoeken bevestigen het positieve effect.

Over het algemeen kun je zeggen dat hoe langer de klacht aanwezig is, hoe meer tijd het herstel zal nemen.